POLİKİSTİK OVER SÜRECİM

Herkese uzun bir ardan sonra tekrar merhaba..

Yazmayı bende çok özlemişim..

Konumuz pcos (polikistik over sendomu)

Kızım 3 yaşına girdiğinde artık bir kardeşi olmalı dedim.Yaklaşık 1 senenin sonunda sonuç alamayınca bir problem olabileceğini düşünüp doktor kontrolleriyle durumun biraz daha üzerine düşmeye başladım.Sağlık sektörünün içinde çalışıyor olmam takibi avantajımdı sık kontrol edilip tedavi sürecimi hızlandırdım ve geçirdiğim bu süreçte öğrendiğim yapılması ve yapılmaması gereken şeyleri yolumuz aynı durumla kesişen annelerime, hemcinslerime aktarmak istedim.

Peki nedir bu pcos polikistik over sendromu;

Polikistik over sendromu kadınlarda en sık görülen hormonal bozukluklarının  başında yer alır.

Hormonal bozuklukların yol açtığı polikistik over sendromu, yumurtalıkların androjenleri fazla salgılamasıyla ortaya çıkar. Bu durum kadınlarda kısırlık, tüylenme, sivilcelenme gibi sonuçlara yol açabilmektedir.Özellikle yumurtlama bozukluğu sonucunda uzun aralıklarla veya bir süre hiç adet olmama şeklinde de kendini gösterebilir.
Kanda androjenlerin arttığını belli eden durumlar arasında erkek tipi tüylenme, saç dökülmesi ve sivilcelenme şeklinde kendini gösterebilir. Ayrıca insülin (şeker) metabolizmasını da bozduğu için özellikle göbek etrafında kilo artışı gözlemlenmektedir. (buda asla inmeyen göbeğimi açıklıyor:))Polikistik over sendromunun belirtileri ;

  • İnsilüne karşı direnç
  • Kiloda artış
  • Saç dökülmesi
  • Tüylenme
  • Sivilce
  • Yüz bölgesinde yağlanma
  • İltihap
  • Düzensiz adet
  • Cildin kararması
  • Baş ağrısı
  • Kısırlık
  • Depresyon

Polikistik over, uzun süre tedavi edilmezse bu sendroma bağlı farklı hastalıklara da neden olabilir. Polikistik over sendromu hastalarında doğrudan görülen soruların başında yumurtalama bozukluklarına bağlı olarak hamile kalamama geliyor.Yani infertilite kısırlık..

Çalıştığım hastanede doktorların hastalarına girdikleri tanıları ssk ya faturalıyordum ve kendi hasta kartıma girilmiş pcos infertilite (kısırlık) teşhisimi faturalayacağım hiç aklıma gelmezdi.. Ama asla en kötüsünü düşünüp kendimi demotive etmedim.

Öncelikte bir defa sorunsuz sağlıklı bir şekilde hamile kalmış olmak ikinci hamilelikte de  aynısının yaşanacağı anlamına gelmiyormuş.Yukarıdaki hastalık belirtisi olan maddelerden hiç birini yoğun şekilde yaşamadım tek şikayetim istiyorum ama çocuğum olmuyor sorun ne? Son zamanlarda kendimde dikkat edip gözlemlediğim tek belirti yavaş yavaş adet sürecimin iki aya yayılmaya başlaması oldu..Yumurtlama tarihime göre girdiğim usg de bir şeyler yolunda olmayınca hemen kadın doğum doktoruna başvurdum.Ve hemen ardından Pcos teshisim koyulduktan sonra doktorumun yönlendirmesiyle sağlıklı bir beslenme düzenine geçtim.Ve bence bu sürecin tedavi ayağında en önemli nokta doğru beslenme.Beslenme deyip geçmeyin vücudunuzu o kadar etkiliyor ki ilaçsız tedavi  bile olabilenler var doğru beslenmeyle..Tabi kendi kendinize bu işe kalkışıp gerçekten süreci uzatıp kendinize eziyet etmenizin anlamı yok.Bu noktada kesin önermek istediğim bir şey olacak sabahları aç karna çörek otu yağı kapsülü..Bunu mutlaka deneyin.

Benim düzenli beslenme sürecimle doktorum da ilaca başlamak istediği kiloya  2 ayda indim.Yıllardır kilo vermeye o göbeği eritmeye çalışırım olmadı  ne zamanki hamile kalma durumum buna bağlandı o zaman o göbekle vedalaştık:))Artık kadın doğum muayenemde usg de kistlere rastlamaz olmuştuk.Hemen ilaç tedavisine başladık.İlaç adı vermem doğru olmaz ama zaten piyasada muadil 2 marka var birini kullandım diyelim:)Artık kistlerim olmasa da yine de ilaca vücudum doğru cevabı vermiyor olumlu sonuç alamıyordum.Çünkü kafamdaki tek şey neden hala olmuyor yoksa hiç olmayacak mı?Özellikle çevremde ne kadar büyüttün zaten bir evladın var amma abarttın gibi gibi söylemler…Zaman zaman çok takıldım zaman zaman duymadım ama bir evladım var diye ikinci kez bu kadar anne olmak istememi  yadırgayanları hala anlamıyorum..Ya da bu durumu yanlış anlayanları…Herkes kendi yaşadığı süreci bilir ve herkese kendi yaşadığı süreç zordur ötesi berisi kimseyi ilgilendirmez…Neyseki ben kendimi bilen biriyim.

Çok yorulduğum artık tam pes dediğim bir viraja girmiştim.Çünkü artık herşey fazlaca üstüme geliyordu.Nitekim bu durumu herkesle çok paylaşamadım da..Ne tedavi sürecim ne doktor kapıları usg kontrolleri vs…Tamam ben ikinci çocuğu artık istemiyorum bırakıyorum dediğim an hamileymişim :)) Bazı anlar bazı durumlar gerçekten kendi kafamızın içinde çözüme ulaşıyor.Orada bitiyor.Biz büyütüp dağ ettikçe önümüze çıkıyor aşamıyoruz.Ama bir toz bulutu misali üfleyip önümüzden attıkça herşey daha berrak… Çok şükür her şeye ve herkese rağmen şuan evladım kucağımda ve kızıma hep el ele görmek istediğim kardeşini verdim.Ve öğrendim ki  bir şeyi ne kadar isteyip onun için savaştıkca ve yapacağımı yaptım gerisi takdiri ilahi deyip geriye çekilince Rabbim onu elbet nasip ediyor.Etmiyorsa da vardır bir bildiği ya zamanı değildir..Ama bu sendromu yaşayan hemcinslerim asla umutsuz olmayın..Moral motivasyon bu süreçte en yakınınız olmalı..

Bu süreçte en çok desteğini hissettiğim masa arkadaşım bahara,

Sürecimin başlangıcında beni doğru yönlendiren Radyoloji doktorum Neriman Hanıma,

Ve benim süreçte beslenme ayağımda hep destek olan polikistik over sendromuma göre bana özel listeler hazırlayan 2 ayda o kadar kiloyu vermeme neden olan Beslenme Uzmanım Serpil hanıma,

Ve tabiki eşime çok teşekkürler..

 

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir